Studio in the Woods

14-07-2013
In het bosrijke Stanton Park in Swindon (UK) vond dit jaar voor de 7e keer Studio in the Woods plaats. Een vijf daagse studio waarbij architecten, engineers en studenten uit Engeland gezamenlijk objecten ontwerpen en bouwen. Het is een kennis en ervaringsuitwisseling op het gebied van architectuur en houtbouw. De studio werd georganiseerd door Studio Weave en is mogelijk gemaakt door Swindon Borough Council en The Woodland Trust.

Onder leiding van Hugo Keene, Mole Architects, en Toby Maclean, Tall engineers, bouwden we een paviljoen om de historische plek in het park onder de aandacht te brengen. Het paviljoen de ‘Terminus” geeft de geruïneerde spoorwegbrug aan. Aan het einde van de doodlopende weg vind je een klein paviljoen. Hij trekt je aan, laat je er doorheen meanderen en geleidt je blik van de de toppen van de bomen naar het overzicht over de oude spoorweg.

In een open proces analyseerden we locaties, ontwierpen we het paviljoen en bouwden we deze uit 5 boomstammen op. Tijdens deze studio werden er nog vier andere houten objecten gebouwd zoals een hangend houten weefsel om de tussenruimte tussen bomen te definiëren en een sprookjesachtige koningszetel. In de avonden werden er lezingen gehouden over houtbouw en innovatie bouwmethoden en co-creatie door o.a. Jane Hall and Alice Edgerley, Assemble, Joni Steiner, OO:/ Architecture, Hana Loftus and Tom Grieve, HAT Projects en Robert Mull, The Cass.

Samen met Ronald Boer en Katusha Sol van Placemakers hebben we meegedaan aan deze bouwexpeditie. Volgende jaar “Studio in het woud” in Nederland?

foto’s: Orlando Hill