[English description soon]

Vrijdag 20 april 2012 presenteerde de stadsraad van Generatie IK©: de Stad van de Toekomst in de balie te Amsterdam. FREEM open architecture was onderdeel van het programma met de workshop ‘Waterstad’. De bezoekers werden uitgenodigd actief mee te denken over de vormgeving van hun eigen droomstad. Iedereen heeft zijn eigen idealen over de stad van de toekomst. Maar wat betekent het als deze ideeën samenkomen en er door samen leven in een ruimtelijke structuur compromissen moeten worden gesloten? Wat betekenen jouw keuzes voor de stad? En hoeveel van je wensen kun je als bewoner realiseren? De installatie ‘Waterstad’ had als doel dit experiment aan te gaan met de bezoekers van het Manifest ‘de Stad van de Toekomst’.

Om dit te onderzoeken bouwde FREEM met de bezoekers een waterstadmaquette. Elke bezoeker kon aan de hand van een wensenlijst zijn woonplek samenstellen en uiteindelijk zijn woonplek ter water laten naast zijn mede stadsbewoners. Na realisatie noteerden de bezoekers het aantal gerealiseerde wensen op het scorebord. Hieruit volgde de een score van het aantal compromissen dat je hebt moeten sluiten, bij het samen bouwen van de stad.

De maquette van de flexibele Waterstad kwam in een razendsnel tempo tot stand. De bezoekers waren erg benieuwd naar hun bijdrage aan de Stad van de Toekomst. Veel discussies ontstonden rondom de Waterstad over het samen bouwen van een nieuwe stad en over het wonen in de stad anno nu. De wensen van het publiek werden duidelijk in de maquette; woningen met een duidelijke identiteit in een diverse stad met een hoge dichtheid gecentreerd rondom een cultuurcentrum en park. Opvallend was dat de wens om aan te sluiten bij een religieuze instelling, heel lang op zich liet wachten. Totdat er een bewoner nieuwe religie wilde starten en de instelling incorporeerde in de stad. Als reactie werden er buiten de rand van de drukke stad bouwsels en boten geplaatst. Vrijheid! Maar dan wel in je eentje…Uiteindelijk werden de meeste wensen van de bewoners vervuld in de Stad van de Toekomst. Dit verbeterde of verslechterde tijdens de groei van de stad. De bewoners hielden nauwlettend hun woonruimte in de gaten!

De organisch ontstane stad was een weerspiegeling van de wensen van het publiek. Hoe zouden andere groepen bewoners hun stad voor zich zien? FREEM open architecture is benieuwd!

Project: deelname Manifestatie Generatie IK©: de Stad van de Toekomst
Locatie: NL Amsterdam
Jaar: 2012
Samen met:
Jasper Druijven (architect)
Stéphane Blokhuis (industrieel ontwerper)
Fritzi Ponse (web redacteur)
Stichting Placemakers
Publicatie:  Waterstad video

Generatie IK©: de Stad van de Toekomst is een samenwerking van De Balie en VPRO Dorst, en onderdeel van het VPRO-project Leve de Stad, tot stand gekomen i.s.m. de 5e IABR: Making City.